Wiosenne wariacje kulinarne

Bąków, Drogomyśl, Pruchna, Świetlice, Zabłocie, Zbytków

W zeszłym tygodniu, w „Chacie nad Zalewem” w Zabłociu, odbyły się niecodzienne warsztaty kulinarne. Organizatorami zajęć dla dzieci i młodzieży były świetlice środowiskowe należące pod Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Strumieniu. Na wspólnym spotkaniu uczestnicy uczyli się samodzielnego przygotowywania pierogów z różnymi farszami. Były pierogi na słodko z kaszą jaglaną, twarogiem i miętą oraz z kaszą jaglaną jabłkami i cynamonem. W wersji na słono można było skosztować pierogów z twarogiem i szpinakiem, z kaszą gryczaną i boczkiem, a także z kapustą kiszoną i pieczarkami. Nad perfekcyjnym przygotowaniem czuwały i ochoczo uczestnikom pomagały Panie Justyna Holisz, Maria Pytel i Tatiana Zaor.

Warsztaty zakończyły się sukcesem kulinarnym, a to oznacza, że każdy uczestnik posiadł umiejętności związane z samodzielnym wykonaniem naszej chluby narodowej jaką są pierogi. Poza tym, warto pamiętać o tym, że zdrowe jedzenie to potrawy przygotowywane z podstawowych produktów, jak najmniej przetworzonych, bez środków konserwujących i ulepszaczy.