„Domowa Piekarnia”

e-mgok

e-mgok – Internetowy Ośrodek Kultury
Antropologiczne wędrówki po świecie z Piotrem Mojżyszkiem (Opowiadamy o świecie)
„Domowa piekarnia” – warsztaty o chlebie

Zapraszamy na pierwszą z serii antropologicznych podróży po świecie z Piotrem Mojżyszkiem. Dziś przygotowaliśmy warsztaty dla dzieci i dorosłych powyżej 3 roku życia, a ich temat brzmi: „Domowa piekarnia”!

„Domowa Piekarnia”

Idealny na śniadanie, na wycieczkę, do szkoły, czy na kolację – chleb jest naszym codziennym pożywieniem. Ale czy wiemy, jak powstaje? Jakie narzędzia są wykorzystywane w procesie pieczenia chleba? Jak piekło się chleb dawniej,
a jak robi się to dziś?

Podczas warsztatów przygotujemy razem domowe wypieki! W tym celu przyda nam się kilka artykułów:
Duża miska, kubek, łyżeczka, blacha wyłożona papierem do pieczenia, ¼ szklanki wody z łyżeczką cukru, pędzelek do posmarowania pieczywa, opcjonalnie mak, sezam, goździki – do ozdoby.

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży [ok. 4 g suchych drożdży]
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody [albo mleka]
  • 1 duża łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mąki pszennej [najlepiej pomieszać 250 g mąki pszennej zwykłej i 150 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej pełnoziarnistej – będzie zdrowiej!]
  • szczypta soli

Do dzieła!


Na kolejne wirtualne spotkanie z Piotrem Mojżyszkiem w ramach projektu „e-mgok – Internetowy Ośrodek Kultury” zapraszamy już niebawem!

Nasze wydarzenia online dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura w sieci”.