Gotowali w gminie

Bąków, Drogomyśl, HakunaMatata, Pruchna, Świetlice, Wiadomości, Zabłocie, Zbytków

W listopadzie Grupa Nieformalna „Kulinarnie Zakręceni” oraz Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Strumieniu zakończyli realizację  projektu kulinarnego „OmNomNom”.
W działaniach udział wzięło ponad dwustu młodych ludzi oraz członkinie lokalnych KGW. Projekt rozpoczął się od dużych warsztatów kulinarnych z profesjonalnym kucharzem w Chacie nad Zalewem w Zabłociu, podczas których grupa 30-stu uczestników przygotowała potrawy na piknik wakacyjny. Następnie przez 5 miesięcy w każdej miejscowości odbywały się smaczne spotkania, w trakcie których dzieci i młodzież uczyły się przygotowywać zupy (Zabłocie), koktajle (Bąków), ciasta (Pruchna), naleśniki (Strumień), gofry (Zbytków) i sałatki (Drogomyśl). Warsztaty zostały poprzedzone zakupieniem sprzętów m.in. gofrownicy, piekarnika, blenderów, miksera i innych akcesoriów kuchennych.

Realizacja projektu umożliwiła młodym ludziom aktywne spędzenie wolnego czasu w miłej  i radosnej atmosferze, wzbogaciła ich wiedzę i umiejętności w zakresie przygotowywania prostych i zdrowych posiłków i… zaostrzyła apetyty na dalsze kulinarne podboje.

Projekt „OmNomNom” sfinansowano z Programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Stowarzyszenie Cieszyńskiej Młodzieży Twórczej

image3344